polskiesuplementy.pl
Naturalne
Suplementy Diety źródłem Twojego zdrowia
Błonnik mikronizowany
Błonnik pokarmowy mikronizowany jest produktem, który uzyskujemy w wyniku innowacyjnego procesu mikronizacji. Jest to proces minimalizowania średnicy cząstek produktu, dzięki któremu uzyskujemy błonnik o wyjątkowych właściwościach.
Błonnik pokarmowy jest jednym z podstawowych składników prawidłowego odżywiania każdego człowieka. Dzięki codziennemu spożywaniu błonnika, możemy zapobiec wielu chorobom cywilizacyjnym. Jego źródłem są przede wszystkim warzywa, owoce, orzechy i zboża. Najwięcej błonnika można znaleźć w niestrawialnych częściach roślin, tzn. w liściach, łodygach, skórkach warzyw i owoców. Niestety, ze względu na trudności przetwórcze części niestrawialnych, często są one odrzucane z procesu produkcyjnego przez co jesteśmy pozbawiani najbardziej wartościowych źródeł błonnika.
Stosując proces mikronizacji rozdrabniamy wszystkie części, które do tej pory były odrzucane, w wyniku czego uzyskujemy bogaty błonnik inny od konkurencyjnych. Średnia długość włókiem stanowi poniżej 30 mikronów. Zmikronizowany błonnik jest trwale puszysty, odznacza się wysoką wartością odżywczą, zdolnością wiązania i retencjonowania płynów. Cały proces produkcyjny przebiega zgodnie z zasadami GMP i normą ISO 22000:2006 stanowiącą system HACCP. Przy procesie produkcyjnym nie stosuje się naświetlania promieniami jonizującymi. Produkt jest wolny od GMO.
Błonnik pokarmowy mikronizowany jest produktem pozyskanym ze składników naturalnych w sposób mechaniczny czyli bez użycia chemii.